Brilleglas kan laves i forskellige materialer

Alt efter hvilket stel du forelsker dig i, er der nogle glasmaterialer, der er mere fordelagtige at bruge end andre. Materialerne har forskellige egenskaber, som vægt, hårdhed og tykkelse, som er afgørende for vores anbefaling. De to materialer der arbejdes med, er plastik og mineral. Begge materialer fremstilles i forskellige brydningsidex, som afgør glassets tykkelse og fleksibilitet.

Fælles for både plastik- og mineralske glas er, at de i dag kan laves med forskellige behandlinger, såsom antirefleksbehandling, hærdning, farve, specialfiltre til kontrastforbedring (feks. i forbindelse med øjensygdomme) og endda farveskiftende effekt, hvor farvegraden i glasset tilpasser sig lyset. Desuden kan materialerne laves i forskellige index, hvilket betyder, at man kan lave glassene specielt tynde hvis man har høje styrker. Fælles for brilleglasmaterialerne er også, at de beskytter mod UV-stråler.

Mineralglas er meget hårdføre overfor ridser, og de er desuden tyndere end plastikglas. Mineralglas kan laves med antirefleksbehandling og i forskellige brune farvetoner, hvis du også vil have en solbrille med styrke. En ulempe ved mineralglas er dog, at de er tungere end plastikglas, og er du uheldig, kan mineralglasset splintre hvis du taber brillen.

Plastikglas er lettere end mineralglas, og laves oftest med en kombineret superantirefleksbehandling og hærdning. Antirefleksbehandlingen fjerner reflekser i glasoverfladen og hærdningen gør glasoverfladen hård og modstandsdygtig overfor ridser. Plastmaterialer er dog stadig blødere i overfladen i forhold til et mineralglas. Til gengæld kan plastikglas farves i nærmest alle regnbuens farver med forskellige gradueringer af farven.

Du kan altså vælge at få glassene farvet, uafhængig af hvilket glasmateriale du vælger, hvilket giver mulighed for at få mange af de smarte solbriller med styrke.
I dag sælges der primært plastikglas, da komfort i de fleste tilfælde er i højsædet.

Der er også forskellige typer brilleglas

Du kan altså vælge at få glassene farvet, uafhængig af hvilket glasmateriale du vælger. Det giver mulighed for at få mange af de smarte solbriller med styrke.

I dag sælges der primært plastikglas, da komfort i fleste tilfælde er i højsædet.

Afhængig af om du har brug for briller på den lange afstand og/eller læsebriller, kan vi tilpasse brillen specielt til dine krav.

Brilleglas til forskellig brug

Har du brug for en afstandsbrille til feks. at se fjernsyn med, laver vi en brille med kun én styrke til dig – dem kalder vi for enkeltstyrkebriller. Det samme gælder selvfølgelig hvis du kun fornemmer behov for briller til nærbrug, så laver vi en læsebrille.

Har du derimod behov for både at kunne se skarpt på den lange afstand og læse, kan der “bygges” flere styrker ind i brillen. Førhen kunne glassliberierne kun sætte to styrker i glasset, nemlig ved at lave en synlig læserude i bunden af et afstandsglas. Disse glas kaldes bifokale eller dobbeltslebne glas. Skal det være en smule mere avanceret, kan man lave et ekstra nærfelt lige over læseruden – disse kaldes trifokale glas. Mellemfeltet kan feks. være nyttigt til at bruge ved computerskærmen.

Progressive brilleglas

I dag anbefaler vi oftest det nyere og mere avancerede progressive brilleglas med glidende styrker – også kaldet glas med glidende overgang. Med disse kan du i princippet se skarpt på alle afstande, da styrken øges for hver millimeter øjet bevæger sig ned i glasset. Fordelen ved det progressive design, i forhold til det bifokale design er, at du også kan se skarpt på mellemafstande, såsom priserne på varerne nede i køledisken eller de papirer det ligger længst væk fra dig på skrivebordet. Æstetisk er det progressive glas pænere end det bifokale, da overgangen er usynlig og glasset derfor ligner et almindeligt enkeltstyrkeglas. Progessivt brilleglas er altså designet som et all-round glas, der kan bruges til de fleste af dine daglige synskrav.

Sidder du meget foran en computerskærm, kan det være en god idé at få lavet en special skæmbrille. En skærmstyrke er udmålt til præcis de afstande, du har behov for på din arbejdsplads hvor du sidder måske fire til otte timer foran skærmen. Skærmbrilleglas har et begrænset afstandssyn, men prioriterer til gengæld nær- og mellemafstandene højt, så du får det bedste glas til din arbejdssituation ved skrivebordet.