VIDEN
Viden om synsfejl
Synet er en af vores vigtigste sanser, da det tillader os at opfatte og forstå verden omkring os. Derfor har synsfejl, øjensygdomme og andre årsager til dårligt syn en stor indvirkning på livet, når ikke omgivelserne står skarpt.
I det følgende dykker vi ned i de forskellige typer af synsfejl og øjensygdomme, som mange danskere slås med hver dag. Vil du vide mere om, hvad der karakteriserer hvilke synsfejl, og hvordan de opstår, så læs med.
Sådan fungerer øjet normalt
For at forstå, hvordan synsfejl påvirker synet, er vi nødt til at slå fast, hvordan øjet fungerer under normale omstændigheder. Når synet fungerer helt normalt, så brydes lyset på øjets hornhinde og naturlige linse, hvorefter det samler sig på øjets nethinde, og der dannes et synsindtryk. Synsindtrykket – eller billedet – transporteres via synsnerven op til hjernen, som fortæller dig, hvad det er, du ser på.
Hvad er synsfejl, og hvad gør de ved synet?
Der er mange faktorer, som kan spille ind og påvirke øjets sundhed og dermed kvaliteten af synet – det er dem, vi kalder synsfejl. Synsfejl er en fællesbetegnelse for uregelmæssigheder i øjet, der gør, at synet opleves sløret, mindre detaljeret eller forvrænget. Synsfejl kan være medfødt eller opstå tidligt i livet, og andre gange kommer det med alderen.
Langt de fleste, der oplever synsfejl, oplever en af de 4 typer: nærsynethed, langsynethed, bygningsfejl eller alderssyn, også kendt som gammelmandssyn.
Forskellige typer af synsfejl
Synsfejlene, som du kan læse om her, er almindelige og kan typisk reguleres med briller eller linser.
Nærsynethed (myopi)
Nærsynethed, også kendt som myopi, er en synsfejl, hvor man har svært ved at se langt, men ser objekter tæt på klart og tydeligt. Nærsynethed skyldes fejl i øjet, som gør, at lyset samler sig en anelse foran nethinden, i stedet for direkte på nethinden. Derfor bliver billedet, af det man ser på lang afstand, uskarpt. Lysstrålerne brydes altså for tidligt.
Du kan læse mere om nærsynethed og årsagen til denne synsfejl her.
Langsynethed (hypermetropi)
Langsynethed er en synsfejl, hvor man har svært ved at fokusere og stille skarpt på tæt hold. Dette skyldes en fejl i øjet, som gør, at lysstrålerne ikke bliver brudt på samme måde, som ved et normaltseende øje. Lysstrålerne samler sig bag nethinden i stedet for direkte på nethinden, hvor billedet skal dannes – derfor kommer genstande, som er tæt på, til at fremstå uklare. Det resulterer i sløret syn, hvor det bliver svært at skelne detaljerne fra hinanden.
Du kan læse mere om langsynethed og årsagen til synsfejlen her.
Med alderen bliver det sværere for øjet at tilpasse synet til forskellige afstande, og derfor vil mange, når de bliver ældre, opleve at blive langsynet. Når synsfejlen bliver aldersrelateret, så defineres den som alderssyn eller gammelmandssyn, og det kan du læse mere om i det følgende.
Alderssyn (presbyopi)
Alderssyn, eller presbyopi, er en aldersrelateret synsfejl, der normalt begynder at udvikle sig omkring 40-50 års alderen. Med alderen mister øjelinsen sin fleksibilitet, og dermed mister øjet også sin evne til at fokusere på forskellige afstande, hvilket kaldes akkommodation.
Det er især på korte afstande, at øjet får sværere ved at fokusere og stille skarpt, og derfor bliver alderssyn, som mange også kalder gammelmandssyn, ofte forvekslet med det at være langsynet. Jo stivere øjelinsen bliver, desto ringere bliver øjets evne til at akkommodere og fokusere lysstrålerne.
Du kan læse mere om alderssyn, som også kaldes presbyopi, her.
Bygningsfejl (astigmatisme)
Bygningsfejl i øjet, også kaldet astigmatisme, er en synsfejl, der gør, at det man ser er uklart eller forvrænget – uanset afstanden til objektet. Bygningsfejlen har indflydelse på øjets evne til at fokusere på forskellige afstande, hvilket skyldes, at hornhinden og øjelinsen ikke er helt jævn og rund, og det kan give en følelse af sløret syn. Mange har en mindre bygningsfejl, men det er langt fra alle, der har brug for briller eller linser af den grund.
Du kan læse mere om bygningsfejl og symptomerne, der opleves, her.
Symptomer på synsfejl – har du en mistanke?
Synsfejl kan ikke skæres over én kam, men symptomerne ligner i mange tilfælde hinanden. Symptomerne kan variere afhængigt af typen og graden af den specifikke synsfejl – her finder du nogle af de mest almindelige, som er forbundet med de mest typiske synsfejl.
- Sløret og uklart syn – på enten kort afstand, lang afstand eller begge dele.
- Problemer med at stille skarpt og skelne små detaljer.
- Hovedpine – som følge af, at øjnene skal anstrenge sig for at fokusere.
- Træthed og koncentrationsbesvær.
- Lysfølsomhed i stærkt lys og nedsat syn i mørke.
Find ud af om du har en synsfejl med synstest
Har du mistanke om, at du lider af en synsfejl, eller oplever du andre symptomer, så anbefaler vi, at du får lavet en synsprøve. Hos Poul Stig Briller er vi specialiserede i at teste syn, så tøv ikke med at besøge en af vores butikker, hvor dygtige optikere står klar til at lave en synstest på dig.
Ved synsprøven vurderer vi, hvilken synsfejl du eventuelt døjer med. Mange synsfejl kan heldigvis nemt korrigeres med den rette hjælp og kompetent rådgivning – det står vi klar med hos Poul Stig Briller. Læs mere om vores synstest, hvor vi også sørger for at lave et sundhedstjek af dine øjne.
Kom ned i en af vores 8 butikker – vores professionelle ansatte står klar til at rådgive dig!