Alderspletter på nethinden (AMD)
I takt med at vi bliver ældre, vil nogle af os opleve de såkaldte alderspletter, også kaldet AMD, der opstår som følge af nedbrydning af en af de vigtigste dele af nethinden. Men hvad er AMD, hvordan påvirker alderspletterne synet, og hvilke symptomer opleves ved henholdsvis våd AMD og tør AMD? Få mere viden om alderspletter på nethinden her.
Hvad er AMD?
Alderspletter – eller AMD (aldersrelateret macula degeneration) – er en øjensygdom, hvor macula, der er den del af nethinden, der bidrager til det centrale syn, langsomt nedbrydes.
Det er macula, der sikrer, at vi kan se selv de små detaljer skarpt, heriblandt undertekster på TV, en persons ansigtstræk, tekst i en bog med mere. Har vi fået AMD-øjne/AMD-syn, er der altså centrale dele af vores synsfelt, som vi mangler, og det er dermed heller ikke sikkert at køre bil, ligesom det kan være usikkert i det hele taget at færdes alene i trafikken. Vi genkender måske heller ikke længere bekendte, når vi møder dem på gaden, fordi deres ansigter nu virker fremmede for os.
Alderspletter er blandt de mest hyppige årsager til synsproblemer blandt danskerne, og det anslås, at vi, i takt med at befolkningen bliver gradvist ældre, vil se endnu flere tilfælde af AMD end tidligere. Ifølge Øjenforeningen er 25% af alle danskere over 80 år i en eller anden grad ramt af alderspletter.
Der findes to forskellige typer af alderspletter, henholdsvis den såkaldt våde AMD og den tørre AMD. Begge former for AMD kan føre til tab af synet, men årsagen bag er forskellig alt efter hvilken type, du rammes af.
Hvad er tør AMD?
Tør AMD opstår, fordi nethindens celler går til grunde. Tør AMD er en øjensygdom, der udvikler sig hurtigt, og den kan derfor være svær at fange, inden den har gjort skade på synet. De typiske symptomer på tør AMD er pludseligt nedsat syn eller slørede pletter i synsfeltet, og det er derfor værd at være hyppigt opmærksom på, om du ser lige så skarpt, som du plejer. Ellers bør du tage et smut omkring en øjenlæge, der kan undersøge dine øjne nærmere.
Hvad er våd AMD?
Ved våd AMD udvikles der væskehævelse i nethinden, oftest som resultat af blodkar, der vokser ind i nethinden bagfra. Symptomer på våd AMD er de samme som ved tør AMD, og oplever du et pludseligt svækket syn eller uskarpe områder af synsfeltet, er det derfor vigtigt at kontakte en øjenlæge med det samme.
Kan tør AMD blive til våd AMD?
Ja, tør AMD kan godt udvikle sig til våd AMD. Det sker, hvis kroppen selv forsøger at reparere den nedbrudte nethinde ved at danne nye blodkar. Denne metode fungerer ikke, da de nye blodkar er utætte, og der derfor kan sive væske ind i nethinden, hvilket resulterer i våd AMD.
Tør AMD med nethindesvind
Udover at tør AMD kan udvikle sig til våd AMD, kan den tidlige tørre AMD også med tiden udvikle sig til tør AMD med nethindesvind. Ved nethindesvind forsvinder nethinden lige så stille. Hvor der før var alderspletter, opstår der i stedet små ”huller” i synsfeltet, hvor der ikke længere er flere nerveceller tilbage. Udover det synstab, der opleves ved tør AMD, vil der derfor pletvis være områder af synsfeltet, hvor synet slet ikke fungerer. I nogle tilfælde vil hjernen her tage over og forsøge at ”digte” sig frem til det, der mangler. Personer med tør AMD med nethindesvind vil derfor kunne opleve at se ting, der slet ikke er der, fordi hjernen så gerne vil kompensere for det tabte.
Behandling af alderspletter (AMD)
Tidlig tør AMD eller våd AMD kan begge behandles med medicin, hvorimod tør AMD med nethindesvind desværre ikke er modtagelig over for samme behandling. Ved våd AMD sprøjtes medicinen direkte ind i øjet, hvor den opløses og trænger ind i nethinden og alderspletterne med nye blodkar. Medicinen tætner de nye blodkar og får dem til at trække sig tilbage. På den måde får nethinden mulighed for at tørre lidt ud, hvilket har en positiv effekt på synet. Behandlingen skal gives på sygehuset cirka 1 gang om måneden.
Vil du vide mere om årsager til synstab?
Der kan være mange grunde til, hvorfor du oplever synsforstyrrelser. Vil du blive klogere på årsager til synstab, kan du læse nærmere om sløret syn her, hvor vi har samlet masser af god information til dig om emnet.