VIDEN

Gammelmandssyn (presbyopi)

Må du strække armen for at kunne læse, hvad der står i avisen eller på din mobiltelefon? Du er ikke den eneste, fordi gammelmandssyn kommer helt naturligt med alderen. Derfor kaldes det også alderssyn. Med tiden bliver øjet mindre elastisk og evnen til at fokusere på ting, der er tæt på, svækkes.

Hvad er gammelmandssyn?

Alderssyn, eller presbyopi, er en meget almindelig aldersrelateret synsfejl, der normalt begynder at udvikle sig omkring 40-50 års alderen.

Med alderen bliver øjelinsen mere stiv og mindre elastisk, samtidig med at den omgivende muskel bliver svagere. Det har den indvirkning, at øjets evne til at fokusere på ting, der er tæt på, bliver ringere og ringere. Det betyder, at det bliver sværere for linsen at skifte fokus mellem forskellige afstande.

Eftersom at det ved alderssyn især er på korte afstande, at øjet får sværere ved at fokusere, så bliver det ofte forvekslet med det at være langsynet. Forskellen på de to er, at alderssyn er et resultat af en naturlig svækkelse i øjets fleksibilitet, hvorimod langsynethed er afvigelse i øjets anatomi, som oftest er medfødt.

Alderssyn kan forekomme, uanset om man er langsynet, nærsynet eller aldrig har haft brug for briller eller kontaktlinser.

Tegn og symptomer på alderssyn

  • Behov for at holde genstande ud i strakt arm for at se dem bedre
  • Svært ved at stille skarpt på genstande tæt på
  • Problemer med at skifte fokus mellem forskellige afstande
  • Dårligt syn i svag belysning, eller når man er træt
  • Hovedpine og trætte øjne som resultat af belastning
Gammelmandssyn illustration

Årsager til gammelmandssyn

Gammelmandssyn, alderssyn eller presbyopi – uanset betegnelse, så er det de færreste, der kan se sig fri for at blive ramt af alderssyn på et tidspunkt. Det skyldes, at synsfejlen er helt naturligt relateret til øjnenes aldring. Det er altså en ufravigelig konsekvens af at blive ældre.

Jo ældre vi bliver, desto stivere bliver øjnenes linse, og dermed forsvinder elasticiteten, som er afgørende for, at man kan skifte fokus fra fjern til nær. Dette kaldes akkommodation, og det er den evne, der forsvinder med alderssyn.

Hvad er akkommodation?

Akkommodation er øjets evne til at skifte fra et fjernt fokus til at stille skarpt på noget, der er helt tæt på, og igen flytte fokus til noget, der langt væk. Det er netop den evne, der svækkes med alderen – det sker typisk fra omkring 40 år.

For at se skarpt tæt på, skal linsen kunne ændre sig til at blive mere krum, end når man skal se skarpt på lang afstand. Når de små muskler inde i øjet trækker sig sammen, buler linsen ud og bliver tykkere, og det er det, der kaldes akkommodation. For at det kan lade sig gøre, skal linsen være bevægelig og elastisk, hvilket den er, når man er barn og ung. Med alderen stivner linsen i sin flade form, og derfor mister man evnen til at akkommodere.

Folk med langsynethed (hypermetropi) oplever ofte tidligere gener end andre, der ser helt normalt, hvilket skyldes, at langsynede har et lidt kortere øje. Det betyder, at de mere eller mindre konstant skal akkommodere for at få et skarpt billede på nethinden. Når linsen bliver stivere, får de derfor tidligt problemer med at se skarpt på nær afstand.

Har du symptomerne – er det tid til briller?

Alderssyn eller gammelmandssyn kan vise sig forskelligt fra person til person, og det er langt fra alle, der i begyndelsen oplever, at bogstaverne står uskarpt, eller detaljer smelter sammen. Mange oplever dog, at de bliver trætte og får hovedpine, når de har siddet koncentreret i længere tid, hvilket skyldes anstrengte øjnene. Ved alderssyn oplever mange også at have større tendens til lysfølsomhed og følelsen af at blive blændet.

Har du mistanke om, at du har alderssyn, så kan det være, det er tid til at tage en snak med din optiker og få bestilt tid til synstjek. Her vil alderssyn normalt kunne diagnosticeres ved hjælp af en synsprøve, hvor vi blandt andet tester din visuelle skarphed og din evne til at akkommodere, dvs. tilpasse fokus til forskellige afstande og dine nethinders tilstand.

Efter en grundig synstest har vi et fuldt indblik i dine øjnes styrke, som angives i dioptrier (D). Ved gammelmandssyn er dioptrierne positive (+) i forhold til din afstandsstyrke.

Korrektion af alderssyn med briller eller kontaktlinser

Når vi korrigerer for gammelmandssyn, er der hovedsageligt to foretrukne måder, som let kan imødekomme udfordringerne – læse/skærmbriller eller briller med glidende overgang.

Ved gammelmandssyn har du behov for plus-glas, som kan hjælpe dig med at stille skarpt, når du læser eller laver andet nærarbejde. Derfor vælger mange et par læse- eller skærmbriller, som sikrer skarpt syn på kort afstand. Sådan en brille vil dog sløre på afstand, og skal derfor tages mere af og på.

Alderssynet kan også imødekommes i et flerstyrkeglas, der både er tilpasset nært og fjernt fokus. Så slipper du for at skifte mellem afstands- og læsebriller. De fleste vil dog også have glæde af en læse- eller skærmbrille, hvis de har en del nærarbejde.

I Poul Stig Briller er vi også eksperter i at finde de rette kontaktlinser til at supplere dine brillebehov. Foruden at have et bredt udvalg af bløde linser, speciallinser og linser med glidende overgang,

Der findes mange løsninger, det er bare et spørgsmål om kompetent rådgivning  – det står vi klar med hos Poul Stig Briller. Kom ned i en af vores 8 butikker, hvor vores professionelle ansatte står klar til at rådgive dig!