VIDEN

Langsynet (hypermetropi)

Kan du læse skilte på afstand, genkende ansigter og se detaljer langt væk, imens det, der ligger lige foran dig, kan være svært at læse? Så kan du meget vel være langsynet – også kaldet hypermetropi.

Hvad er langsynethed?

Langsynethed er en synsfejl, hvor man har svært ved at fokusere og stille skarpt på tæt hold. Dette skyldes en anormalitet i øjet, som gør, at lysstrålerne ikke bliver brudt på samme måde, som ved et normaltseende øje. Lysstrålerne fokuseres bag nethinden i stedet for direkte på nethinden, hvor billedet skal dannes – derfor kommer genstande, som er tæt på, til at fremstå uklare. Det resulterer i sløret syn, hvor det bliver svært at skelne detaljerne fra hinanden – såsom bogstaverne i en bog.

Langsynethed forveksles ofte med alderssyn, også kaldet presbyopi eller gammelmandssyn. Alderssyn udvikles med alderen, i takt med at øjets naturlige evne til at fokusere og tilpasse sig forskellige afstande svækkes. Forskellen på de to skal findes i, at alderssyn er et resultat af en naturlig svækkelse i øjets fleksibilitet, hvorimod langsynethed er afvigelse i øjets anatomi, der som oftest er medfødt.

Derfor vil ældre mennesker, der er langsynet, opleve, at de har svært ved at stille skarpt på både lang og kort afstand. Hvorimod yngre med langsynethed typisk ikke har problemer med at stille skarpt på lang afstand.

Graden af omgivelsernes uklarhed afhænger af øjnenes styrke, som afspejles i dioptrier (D). Hvis du er langsynet, vil dioptrierne være positive (+).

langsynet illustration uden briller
Langsynet illustration med briller

Sådan viser langsynethed sig

Symptomerne på langsynethed kan variere i styrke afhængig af den enkeltes synsfejl, alder og hverdag. Øjet kan helt eller delvist kompensere for langsynethed hos børn og unge, men efterhånden som vi bliver ældre, bliver øjets evne til at stille skarpt tæt på dårligere. Derfor oplever mange, at symptomerne bliver værre og tydeligere med alderen. Når langsynetheden bliver aldersrelateret, så defineres den som alderssyn.

Oplever du, at du er nødt til at anstrenge dig for at kunne stille skarpt på ting, der er tæt på? Så bør alarmklokkerne begynde at ringe. Folk, der er langsynet, bliver typisk hurtigere trætte i øjnene, hvis de har læst, skrevet eller på anden måde har fokuseret i en længere periode.

Tegn og symptomer

  • Svært ved at se objekter klart tæt på – sløret og uklart.
  • Øjnene bliver trætte og anstrengte ved læsning eller lign, som kræver fokus.
  • Hovedpine som følge af overkompensering for at fokusere og stille skarpt.
  • Smerter eller brændende fornemmelse i øjnene.

Hvis du kan genkende symptomerne hos dig selv, er det vigtigt, at du søger professionel hjælp, så du igen kan stille skarpt med dine øjne og undgå hovedpine og træthed.

Årsager til langsynethed

En af de hyppigste årsager til langsynethed er, at det er medfødt. De fleste børn vokser dog fra det i takt med, at øjnene vokser og udvikler sig. Derudover kan langsynethed også opstå som følge af sygdom, såsom sukkersyge, eller ved medicin, som påvirker kroppen og øjnene.

Rent anatomisk så kan langsynethed skyldes flere faktorer, som vi her deler op:

  • Øjeæblet er for kort.
    Det vil sige, at der er en afvigelse i øjets akselængde (akseametropi). Det gør, at lyset, som rammer øjet, vil samles i et punkt bagved nethinden i stedet for direkte på nethinden. Med andre ord dannes billedet bag nethinde og dermed uskarpt.
  • Hornhinden er for flad, eller linsen er ikke tilstrækkeligt tyk eller afrundet.
    Begge afvigelser gør, at lyset ikke brydes korrekt i øjet (brydningsametropi), og dermed kan øjet ikke danne et skarpt billede på nethinden.

Langsynethed hos børn og unge

Som udgangspunkt fødes alle børn med langsynethed, men med tiden vokser de fra det, i takt med at øjnene udvikler sig. Børneøjne er generelt mere fleksible end voksnes, og derfor kan de kompensere for langsynetheden gennem barndommen. Det betyder, at mange børn med langsynethed slet ikke oplever problemer med deres syn.

Men hvis langsynetheden er udtalt og bliver ved med at være det, er det vigtigt, at synsfejlen tjekkes og korrigeres. Hvis ikke den bliver behandlet, kan det skabe komplikationer, og derfor er det vigtigt, at børn får regelmæssige synstjek for at følge tilstanden.

Børn med svær langsynethed kan opleve følgende symptomer:

  • Vanskelighed ved at læse og tegne
  • Problemer med hovedpine, træthed og ømhed
  • Røde, tårefulde øjne
  • Gentagende gnider sig i øjnene
  • Skelen ved fokus på nært hold (kompensation for det mangelfulde fokus kan resultere i et “dovent” øje, og sådan opstår der skelen)

Har du brug for sparring omkring dit barns langsynethed – eller potentielle synsfejl? 

I Poul Stig Briller står vi klar til at hjælpe med det første brillekøb til dit barn. Er barnet under 10 år, skal I altid først forbi en øjenlæge og få en lægelig vurdering af synet, inden han/hun kan komme til synsprøve hos os.

Øjenlægen er vigtig, fordi børn som regel kan kompensere for større eller mindre synsfejl. Hos en øjenlæge er der mulighed for, at de kan dryppe barnets øjne, således at barnet midlertidigt ikke kan fokusere eller spænde en styrke op. På den måde får øjenlægen adgang til at finde ud af, hvilken synsfejl, og i hvor høj grad den er, og dermed får det mest retvisende resultat.

Læs mere om briller og børn her. 

Synsløsning og korrektion af langsynethed

Hvis du lider af langsynethed, så findes der heldigvis mange muligheder, hvorpå synet kan korrigeres, så du kommer til at se helt skarpt og slipper for udfordringer, der kan påvirke din livskvalitet.

Hos Poul Stig Briller tilbyder vi visuelle hjælpemidler såsom briller og/eller kontaktlinser til langsynede, som er med plusglas. Efter en grundig synstest har vi et fuldt indblik i dine øjnes styrke, som angives i dioptrier (D). Ved langsynethed er dioptrierne positive (+).

Langsynethed kan korrigeres med både briller og kontaktlinser, men også i en kombination af begge. Brilleglassene såvel som linserne, vi bruger til at korrigere dit syn, hjælper til at bryde lyset korrekt, så det samler sig og rammer præcist på nethinden. Dermed bliver billedet, du ser, skarpt. Valget mellem briller, kontaktlinser eller en kombination af begge, er et valg, der afgøres af dig, dine præferencer og graden af din synsfejl.

Den mest udbredte måde at korrigere langsynethed på, er med briller. Men mange vælger at kombinere brillerne med kontaktlinser, hvis man eksempelvis lever en meget aktiv livsstil eller blot ønsker muligheden for at lade brillerne blive hjemme. Det er noget af det, vores professionelle specialister står klar til at rådgive dig omkring.

Få tjekket dit syn med en synsprøve

Har du mistanke om, at du lider af langsynethed, eller at synet generelt er blevet dårligere, så skal du ikke tøve med at bestille tid til synstest. Vi laver også synsprøver uden tidsbestilling.

Du er også velkommen til at komme ned i en af vores 8 butikker – vores professionelle optikere står klar til at rådgive dig til den bedste synsløsning med enten briller eller linser.