Øjenmigræne

Sløret syn og andre synsforstyrrelser kan have mange årsager. Øjenmigræne er en af de mest almindelige synsforstyrrelser, der kan forhindre os i at se helt klart. Men hvad er øjenmigræne egentlig, hvilke symptomer er der, og hvorfor får man det? Bliv klogere på tilstanden i artiklen her, og få vores bedste råd til at mindske generne, hvis du ofte oplever øjenmigræne. 

Hvad er øjenmigræne, og hvilke symptomer er der på det?

Mange forbinder migræne med hovedpine. Er der tale om øjenmigræne, følger der sjældent hovedpine med, men en klassisk migræne med kraftig hovedpine kan godt give synsforstyrrelser, også kaldet for aura. 

Ved øjenmigræne opleves problemer med synet på enten det ene eller begge øjne, og graden kan variere fra person til person. Nogle oplever symptomer på øjenmigræne som sløret og uklart syn, mens andre oplever skarpe lysglimt, pulserende lysmønstre eller mørke pletter i synsfeltet. 

En af de hyppigste typer af øjenmigræne kaldes for okulær migræne eller retinel migræne (nethindemigræne). Symptomerne på øjenmigræne er i disse tilfælde primært synstab i dele af synsfeltet på det ene øje. 

For alle former for øjenmigræne gælder det, at synsforstyrrelsen typisk varer under en time og sommetider kun i få minutter. Det kan dog stadig være til stor gene og ubehag, og oplever du øjenmigræne ofte, er det en god idé at undersøge, hvad årsagerne bag kan være.

Hvorfor får man øjenmigræne?

Der forskes fortsat i, hvorfor man får øjenmigræne. En af forklaringerne skal findes i en nedsat blodtilførsel til øjet, der blandt andet kan forårsages af: 

  • Dehydrering og lavt blodsukker
  • Stress og forhøjet blodtryk
  • Udmattelse og søvnmangel
  • Ophold på steder med høj varme
  • Ophold i højder
  • Foroverbøjning af kroppen
  • Stort alkoholindtag
  • Rygning
  • Brug af p-piller og andre hormonpræparater

Okulær migræne rammer især kvinder under 40 år samt personer, hvor tilfælde af øjenmigræne i forvejen er kendt i nærmeste familie. 

Er øjenmigræne farligt?

Heldigvis er øjenmigræne ikke farligt og giver ikke mén på længere sigt. Det kan dog stadig være skræmmende midlertidigt helt eller delvist at miste synet. Samtidig kan synsforstyrrelser være symptom på andre sygdomme, og vi opfordrer dig derfor til at søge læge eller øjenlæge for nærmere afklaring, hvis du oplever pludseligt synstab eller synsforstyrrelser.

Behandling af øjenmigræne

Et anfald af øjenmigræne varer sjældent så længe, at det kræver behandling. Oplever du hyppige og meget kraftige tilfælde af øjenmigræne, kan der, som ved almindelig migræne, i samråd med din læge behandles med smertestillende medicin.

Hvad kan man selv gøre for at undgå øjenmigræne?

Gentagne anfald af øjenmigræne er ofte livsstilsrelaterede, og det er derfor værd at kigge på, om du kan gøre noget anderledes i din hverdag. At sove tilstrækkeligt med timer om natten og undgå stress er en god start, og det skader absolut heller ikke at spise sundt og varieret og undgå for lavt blodsukker. 

Andre årsager til synsforstyrrelser

Udover øjenmigræne er der også en række andre tilstande, der kan forårsage sløret syn eller andre former for synsforstyrrelser. Nogle af de mest almindelige er:

  • Synsfejl (langsynethed, nærsynethed og/eller bygningsfejl)
  • Alderssyn (presbyopi)
  • Grøn stær (glaukom)
  • Grå stær (katarakt)
  • Alderspletter på nethinden (AMD)
  • Betændelse i regnbuehinden (iritis)
  • Betændelse i hornhinden (keratitis)
  • Forandringer i hornhindens form (keratokonus)

Bemærk, at grøn stær (glaukom) først giver sløret syn på et meget sent stadie af øjensygdommen. Det er en sygdom, der gradvist kommer snigende, og som er svær at opdage, fordi synet forsvinder lige så stille i periferien, hvor øjnenes synsfelter mødes og overlapper. Er du det mindste i tvivl, om du er ved at udvikle grøn stær, bør du derfor få dine øjne undersøgt hos læge eller øjenlæge. 

Har du symptomerne – er det tid til briller?

Ved almindelige synsfejl som langsynethed, nærsynethed og bygningsfejl kan det ofte hjælpe at få lavet en synstest hos en optiker med henblik på at begynde at bruge briller eller kontaktlinser. Ved alderssyn kan et par skærmbriller eller læsebriller typisk afhjælpe generne og sikre en helt anden livskvalitet.

Der findes mange løsninger, det er bare et spørgsmål om kompetent rådgivning  – det står vi klar med hos Poul Stig Briller. Kom ned i en af vores 8 butikker, hvor vores professionelle ansatte står klar til at rådgive dig!