VIDEN

Skeløjet (strabismus)

Skelen, også kendt som strabismus eller tropi, er en øjenlidelse, der påvirker millioner af mennesker verden over. Skelen skyldes, at øjnene ikke arbejder synkront, men peger i forskellige retninger. Det kan enten være ved, at det ene øje kigger ligefrem, mens det andet peger indad eller udad, opad eller nedad.

HVAD ER SKELEN?

Skelen, skeløjethed, tropi eller strabismus på fagsprog er en synsfejl, man oftest ser hos børn, hvor øjnene ikke arbejder sammen, og derfor ikke fokuserer på det samme punkt. Dette fører til, at øjnene ser i forskellige retninger, hvilket kan medføre dobbeltsyn eller nedsat syn hos den, der skeler. Folk med der skeler, har derfor ikke normalt samsyn.

Skelen kan både være konstant eller periodisk og kan påvirke et eller begge øjne. Det er typisk det samme øje, som skeler hele tiden, mens det andet øje fikserer som normalt. Dette kaldes manifest-skelen. I nogle tilfælde ser man, at øjnene skiftes til henholdsvis at skele og fiksere, hvilket kaldes alternerende skelen. Hvis skelen kun forekommer, når man er træt eller uoplagt, så kaldes det intermitterende skelen. Og slutteligt, hvis skelen kun kan påvises, når man dækker øjet, så kaldes det skjult eller latent skelen.

Derudover kan skelen være ledsaget af synlige afvigelser i øjenpositionen, hvor det ene øje kan dreje indad (esotropi), udad (exotropi), opad (hypertropi) eller nedad (hypotropi).

Skeløjet illustration 2
Skeløjet illustration 1

TEGN OG SYMPTOMER PÅ SKELEN

Konstant skelen i svær grad er ikke til at overse – men for den, der lider af en mindre grad af skeløjethed, kan det være sværere at opdage eller fastslå, særligt hos små børn. På grund af faren for nedsat syn på det skelende øje, så undersøger man børn ved årlige undersøgelser.

Ved skelen kan der opstå en række tegn og symptomer, som kan være gode at være opmærksomme på.

Herunder:

  • Dobbeltsyn (se to billeder i stedet for ét)
  • Nedsat dybdesyn
  • Øjentræthed
  • Hovedpine
  • Svimmelhed

Har du mistanke om, at dit barn har en grad af skelen? Vores butikker i Hellerup og Østerbro har specialiseret sig inden for synsprøver og briller til netop børn. Husk dog at I skal forbi en øjenlæge, hvis dit barn er under 10 år og ikke tidligere har fået briller.

ÅRSAGER TIL AT MAN BLIVER SKELØJET

Skelen eller strabismus kan skyldes flere forskellige faktorer – fælles for dem er, at øjnene ikke arbejder synkront og derfor ikke har normalt samsyn.

Når øjnene flytter sig, så er det de seks muskler omkring øjet, som styres af hjernen, der bevæger sig. Det kræver med andre ord, at alle 12 muskler skal arbejde synkront – og er der problemer med bare én af musklerne, påvirkes samarbejdet, hvilket resulterer i forkert øjenstilling og dermed skelen.

Normalt samsyn betyder, at synsindtrykket fra de to øjne samles til ét enkelt billede i hjernen. Udviklingen af samsynet starter i 3-4 måneders alderen, men forudsætter at de to øjne kan fiksere på det samme punkt.

Samsynet, og derfor manglen på samme, har stor indvirkning på hverdagssituationer, hvor vi vurderer afstand til objekter, såsom ved at hælde vand i et glas eller sparke til en bold.

De forskellige årsager til skelen kan være én eller en kombination af følgende:

  • Medfødt indadskelen ved nyfødte, som kan udvikle sig til skelen efter det første leveår.
  • Langsynethed er en hyppig årsag til skelen. Når man er langsynet, skal linsemusklen konstant trække sig sammen for at danne et skarpt billede på nethinden. Det gør, at musklerne som bevæger øjet ind mod næsen konstant stimuleres. Derfor korrigeres mange, der er skeløjet, også for langsynethed med briller.
  • Neurologisk årsag ved sygdom i hjernen, som styrer øjenbevægelser. Det kan også forekomme som følge af en skade eller et traume.
  • Arveligt betinget. Skelen er i mange tilfælde arveligt betinget, men er det ikke altid.

SKELEN HOS BØRN OG SPÆDBØRN

Hos spædbørn er den mest almindelige type skeløjethed, indadskelen, hvor det ene øje peger ind mod næsen. Som nyfødt har barnet ikke et normalt synkront samsyn og kan ikke fiksere på ét objekt, eftersom at den evne først udvikles i løbet af det første leveår, hvorefter det bliver mere unormalt at skele.

Når et barn har medfødt skelen, vil barnet ubevidst vælge et favoritøje, hvor synet udvikles normalt. Samtidig vil synet på det andet blive undertrykt og derfor udvikle sig dårligere – det kaldes for et “dovent øje”, på fagsprog amblyopi. Synet kan trænes på forskellige måder, blandt andet ved at dække det stærke øje til og på den måde tvinge det dovne, skelende øje til at se.

Behandles skelen og dovent øje hos børn ikke, så er der risiko for, at synsstyrken på det skelende øje bliver nedsat. Derfor undersøger man altid barnets øjnene ved de årlige børneundersøgelser hos den praktiserende læge.

SKELEN HOS VOKSNE

Selvom skelen som oftest ses hos børn, så kan det også opstå senere i livet, hvor synet er færdigudviklet. Hvis en voksen pludselig begynder at skele, vil årsagen typisk være som følge af påvirkning af de ekstraokulære muskler, enten i form af et traume eller en patologisk tilstand, fx en svulst eller blodprop. Skeløjede voksne vil typisk opleve dobbeltsyn, hvilket kan være meget generende og påvirke hverdagens gøremål.

Modsat små børn har voksne ikke samme evne til at undertrykke synsindtryk fra det skelende øje, og derfor vil man typisk opleve dobbeltsyn.

BEHANDLING SKELEN OG SAMSYNSVANSKELIGHEDER

Hvis du skeler som voksen eller har problemer med samsynet, så er der som oftest mulighed for at korrigere synsfejlen. Samsynsvanskeligheder resulterer for mange i dobbeltsyn, hvilket skyldes at øjnene ikke kan fiksere på samme punkt, når vi ser verden omkring os.

Korrigering af skjult/latent skelen hos voksne

I Poul Stig Briller er det typisk latent skelen eller skjult skelen, som vi beskæftiger os med. Latent skelen er helt almindelig, da det i virkeligheden er øjnenes naturlige hvilestilling, og den position, som de indtager, når vi lukker øjnene. Denne type skelen kaldes en fori og er modsætningen til en tropi.

Hvis øjnene er naturligt udaddrejede (exofori), så vil du skulle anstrenge musklerne omkring øjnene mere end normalt for at holde samsynet, hvilket kan være trættende og give symptomer som hovedpine, svimmelhed og koncentrationsbesvær.

I forhold til latent skelen og samsynsvanskeligheder, så er der grundlæggende to måder at behandle det på – prismebriller eller synstræning.

I Poul Stig Briller laver vi prismebriller, som afhjælper ved at flytte billedet, så øjnene ikke behøver at dreje lige så meget for at opnå samsyn. Ved at korrigere synet på denne måde, behandler vi symptomerne og letter ubehaget, der kan være som følge af samsynsvanskeligheder og dobbeltsyn.

Kom ned i en af vores 8 butikker, hvor vores professionelle ansatte står klar til at rådgive dig!