Hævede øjenlåg og øjne

Det er helt almindeligt at opleve hævede øjenlåg, hvis man eksempelvis har sovet dårligt om natten. Sommetider kan hævede øjenlåg dog opstå pludseligt og i kombination med andre symptomer, der kan give anledning til gene og bekymring. Her får du et overblik over de mest almindelige årsager til hævede øjne samt gode råd til, hvad du selv kan gøre, når øjnene hæver op.  

Hvad er hævede øjenlåg?

Hævede øjenlåg er kendetegnet ved, at øjenlågene udvider sig og får et mere oppustet udseende, der får dem til at fylde mere. Huden kan hæve op enten under eller over øjet eller begge steder, og tilstanden kan vare i både kortere og længere tid alt efter, hvad årsagen er til de hævede øjne. 

Hvorfor får man hævede øjne?

Hævede øjne kan skyldes flere ting, og hævelsen kan både opstå på grund af væske i vævet omkring øjnene eller på grund af irritation eller betændelse. Førstnævnte vil oftest aftage af sig selv, imens irritations- og betændelsestilstande kan kræve behandling. 

Oplever du synsforstyrrelser i forbindelse med de hævede øjne, eller har du mistanke om, at du lider af en synsfejl og at synet generelt er blevet dårligere? Tøv ikke med at bestille tid til en synstest, eller kom forbi en af vores butikker, hvor vi også foretager synsprøver uden tidsbestilling.

Hos Poul Stig Briller kan vi også lave synsprøver med sundhedstjek, hvor vi tjekker øjnenes sundhedstilstand. Blandt andet kan vi tage et billede af nethinden og trykmåling af øjet.

Baby gnider sig i øjnene – er det tegn på dårligt syn?

Det er ret almindeligt, at en baby gnider sig i øjnene, ofte på grund af træthed. At din baby gnider sig i øjnene, er derfor ikke ensbetydende med, at din baby ser dårligt, men oplever du flere af de førnævnte tegn på dårligt syn hos børn, er det en god idé at få undersøgt barnets øjne nærmere.

Oplever du tegn på synsproblemer hos dit barn?

Det er ikke blot voksne, der har brug for briller. Mange børn har i stigende grad brug for at få korrigeret deres syn med børnebriller.

Hyppige årsager til pludseligt hævede øjenlåg

Hævede morgenøjne

Hævede øjenlåg, når du vågner om morgenen, er et helt normalt fænomen. Da kroppen ligger forholdsvis stille om natten, kan der ophobe sig væske forskellige steder, blandt andet i øjenlågene. Hævelsen vil fortage sig lige så snart, at du kommer op at stå og i gang med dagen, hvor væsken vil finde naturligt ud i blod- og lymfekar igen. 

Allergi

En anden hyppig årsag til hævede øjenlåg er allergiske reaktioner. Både allergi over for kosmetiske produkter, husstøvmider, dyrehår, madvarer, insektbid og pollen kan give hævede øjne. Flere af disse allergityper vil også give andre symptomer i form af kløende og løbende eller tilstoppet næse, nyseanfald, hoste, udslæt eller eksem, som det er værd at være opmærksom på, når du gerne vil finde årsagen til de hævede øjenlåg. De fleste symptomer på allergi vil kunne dæmpes med den rette medicin fra lægen. 

Bygkorn

En af de mest almindelige betændelsestilstande i øjet kaldes for bygkorn. Bygkorn forårsages oftest af en bakteriel infektion som følge af dårlig hygiejne, når der røres ved øjnene, og bygkorn viser sig ved en mindre hævelse på indersiden af det nedre eller øvre øjenlåg. Ofte er hævelsen kombineret med rødme eller tydelig betændelse samt smerter eller ømhed. Der kan være øget tendens til tårer og kløe, og i nogle tilfælde ses der en smule pus i det betændte område.  

Bygkorn er ikke farlige og forsvinder typisk af sig selv i løbet af nogle dage. Forværres tilstanden, eller ses der ikke umiddelbart bedring, skal du kontakte din læge for behandling. 

Haglkorn

Har du haft bygkorn, kan det i nogle tilfælde medføre, at der også danner sig et såkaldt haglkorn. Det sker, når bygkornet begynder at hele, og der derfor dannes en smule arvæv på det sted, hvor betændelsestilstanden har været. Det kan give en mindre udposning på øjenlåget, som kaldes for et haglkorn. Tilstanden gør sjældent ondt, og haglkornet går som regel i sig selv igen efter lidt tid og kræver derfor som oftest ikke behandling. 

Inflammation i øjenlåget

Udover betændelsestilstande som bygkorn og haglkorn, kan der også opstå inflammation med hævede øjenlåg som følge af nedsat funktion i øjenlågsrandens kirtler. Tegnene på inflammation er dels hævede øjne, rødme og irritation, og dels kan øjnene begynde at klø, og der kan danne sig små, tørre skæl i øjenkrogen eller sår langs øjenvipperne. Det er ikke ualmindeligt at opleve denne form for inflammation flere gange gennem livet, men i langt de fleste tilfælde er tilstanden ufarlig og forsvinder af sig selv igen.

Oplever du gentagne tilfælde af hævede øjenlåg?

Hævede øjenlåg vil typisk kunne afhjælpes ved blot at give øjet ro og sørge for god hygiejne ved øjenomgivelserne. Kommer de hævede øjenlåg igen gang på gang, er det dog værd at undersøge årsagen nærmere og eksempelvis få klarlagt, om der kan være tale om allergi eller andet behandlingskrævende. 

Gentagne tilfælde af bygkorn eller andre betændelses- og inflammationstilstande kan lindres med øjendråber eller antibiotika, men det allerbedste er at forsøge at forebygge tilfældene ved at være opmærksom på at få vasket hænderne grundigt, før du rører ved dine øjne. Hav også gerne dit eget håndklæde at tørre hænder i frem for at dele med andre – eller sørg for at skifte håndklædet på badeværelset jævnligt. 

Er det de hævede morgenøjne, du døjer med, kan et kig på din generelle livsstil være et godt sted at starte. Får du sovet nok om natten, spist sundt og varieret, og undgår du et for stort indtag af salt og alkohol? Så hjælper du nemlig en stabil væske- og blodcirkulation på vej, der mindsker tilfældene af hævede øjne.    

Få undersøgt de hævede øjenlåg hos Poul Stig Briller

Er de hævede øjenlåg til stor gene for dig, eller gør de dig bekymret for dine øjnes sundhed, så book din tid til undersøgelse her, og lad os vejlede dig i din situation. 

Oplever du generelt forringet syn?
Vi kan med en grundig synsprøve afgøre, om det er ved at være tid til briller eller om din nuværende styrke skal justeres. Ved synsprøven vurderer vi også, hvilken synsfejl du eventuelt døjer med.

Det kan være, du er langsynet, nærsynet, har en bygningsfejl – eller har problemer med alderssyn, hvor det bliver sværere for øjet at stille skarpt og dermed bliver synet sløret.

Mange synsfejl kan heldigvis nemt korrigeres med den rette hjælp og kompetent rådgivning – det står vi klar med hos Poul Stig Briller.