VIDEN

Nystagmus

Nystagmus, også kaldet flakkende øjne, kan både være medfødt eller opstå senere i livet. Har du mistanke om, at du selv eller dit barn har nystagmus, kan du blive klogere på sygdommen her og booke en tid til nærmere undersøgelse.

Hvad er nystagmus?

Nystagmus er en øjensygdom, der giver ufrivillige, rykvise bevægelser i øjet. Øjnene kan bevæge sig i alle retninger, både op og ned, rundt og fra side til side, og du har ikke selv kontrol over bevægelserne. 

Mange kalder nystagmus for flakkende øjne, men sygdommen går også under navne som dansende øjne eller rystende øjne. 

Nystagmus kan være medfødt, da det er muligt at arve det fra dine forældre. I disse tilfælde vil symptomerne på nystagmus ses kort tid efter fødslen. Sygdommen kan dog også opstå senere i livet som følge af forskellige andre øjensygdomme. Hovedskader eller længerevarende misbrug kan ligeledes resultere i udvikling af nystagmus.

Hyppigste årsager til udvikling af nystagmus

  • Øjensygdomme som grå stær og strabismus (skelen på øjnene)
  • Hovedskader
  • Multipel sclerose
  • Meniéres sygdom
  • Problemer i det indre øre
  • Stof- eller alkoholmisbrug

Hvad betyder nystagmus?

Navnet nystagmus kommer af det græske ord nystagmos, der betyder at døse eller halvsove. De bevægelser, som øjnene laver, når man lider af nystagmus, kan minde om de bevægelser, der ses, når en person er lige ved at falde i søvn eller døse hen. Navnet på sygdommen giver derfor rigtig god mening. 

Hvorfor hopper mit øje?

Grunden til, at øjet vibrerer eller ”hopper”, når man har nystagmus, er, at der sker en forstyrrelse i den del af hjernen og nervesystemet, der styrer øjets bevægelser. Dine øjenbevægelser er kontrolleret af en række af signaler, der sendes fra hjernen gennem det indre øre og til musklerne omkring øjnene. Går der noget galt i denne proces, kan øjet reagere med vibration, flakken eller andre ufrivillige bevægelser. 

Hvad er symptomerne på nystagmus?

Det kan være svært helt at forstå, hvad flakkende øjne betyder, hvis man ikke selv har prøvet at have det eller har oplevet andre med sygdommen. Det centrale ved nystagmus er, at dine øjne laver nogle bevægelser, som du ikke selv er i stand til at kontrollere. Det kan både ske hyppigt eller med længere tid imellem, og bevægelserne kan både være hurtige og langsomme eller veksle mellem forskellige tempi. Det er muligt kun at have nystagmus på det ene øje, men typisk vil begge øjne være ramt samtidig.  

Børn og voksne oplever symptomer på nystagmus forskelligt. Øjne, der flakker, ses uanset alder, men den synsforstyrrelse, der ofte følger med, kan variere alt efter alder. Hvor børn får sløret syn, vil voksne i højere grad opleve, at det objekt, de kigger på, fremstår rystet og usammenhængende. Både børn og voksne kan blive ekstra følsomme over for kraftigt lys og have svært ved at se klart i mørke. Uanset alder kan der være problemer med balancen og hyppige tilfælde af svimmelhed. 

Nystagmus-behandling – lindring af flakkende øjne

Har du været forbi din øjenlæge eller optiker og har fået konstateret nystagmus, har du højst sandsynligt fået information om relevante muligheder for behandling. Hvad der konkret kan have en effekt hos dig, afhænger i høj grad af den underliggende årsag til, hvorfor du har fået nystagmus, og behandling kan omfatte alt fra kirurgi til medicin og terapi. 

Der er også flere ting, du selv kan gøre for at mindske symptomerne. Fælles for dem alle er, at formålet er at træne din synssans på måder, hvor du ikke risikerer at overbelaste dine øjne. Eksempler på tiltag i hverdagen kunne være: 

  • Vælge bøger med stor skrift eller alternativt bruge computer eller tablet, når du læser, da det her er muligt at skrue op for belysningen og gøre skriften større. 
  • Øve dig i at følge bevægelige objekter med øjnene for at træne hjernen og øjnene i at arbejde bedre sammen. 
  • Stimulere synssansen ved at kigge på farverige billeder eller film. 
  • Træne fokus på en bestemt genstand over forskellige afstande – først helt tæt på, så længere væk, så tæt på igen osv. 

Skal vi undersøge dig for flakkende øjne?

Bliver tilfældene af flakkende øjne hyppigere, bør du uden tvivl søge hjælp hos en øjenlæge eller en optiker. Vedkommende kan lave de nødvendige tests på dig og finde den underliggende årsag til, hvorfor øjnene hopper eller vibrerer uden, at du har kontrol over det.

Hos Poul Stig Briller har vi en stor viden om øjensundhed og de mest almindelige øjensygdomme. Book din tid til synstest her, og lad os vejlede dig i den rette behandling.